• Wpisów: 629
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 09:35
  • Licznik odwiedzin: 22 059 / 1869 dni
 
mj21
 
Składniki :


- 500g makaronu tagiatelle
- łyżka oliwy
- sól
- 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
- 2 duże garści liści rukoli
- kilkanaście świeżych listków bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z odrobiną oliwy i soli na makaron i ugotuj go al dente. Ser pokrój na drobną kostkę. Śmietanę lekko posól i wymieszaj.
W głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż pół minuty, ciągle mieszając - nie pozwól by się zrumienił. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki. Smaż, aż wyparuje trochę wody. Dodaj śmietanę, doprowadź powoli do wrzenia, często mieszając. Dodaj ser, wymieszaj, trzymaj na ogniu przez minutę. Wrzuć wypłukaną rukolę i podgrzewaj około 2 minut, aż wszystko ładnie się połączy.
Makaron odcedź, przełóż do sosu i wymieszaj.
Porcje udekoruj bazylią.

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko znajomi To Be Fit&Healthy&Happy mogą komentować ten wpis.